Du är mer än din fysik – del tre

Hur du bygger självkänsla och självvärde.

Marek Behrendt

I slutet på del 1 lovade jag att lägga fram lösningar på de problemen jag radade upp. Innan jag går in på dem vill jag belysa en viktig detalj om vilka den första delen av serien riktade sig till. Den riktade sig nämligen inte till överviktiga eller obesa personer, utan snarare till den kanske stereotypiska Tyngre-läsaren, någon som redan tränar en del, som i det stora hela har bra hälsovärden men som vill skala bort kroppsfett i jakt mot idealkroppen. Jag hoppas att det säger sig självt att jag inte har något att invända mot att någon överviktig person vars livskvalité och hälsovärden lider av den överflödiga vikten skulle motivera sin viktresa med förhoppningen om ett lyckligare liv.
Hör du inte till kategorin överviktiga jag nämnde ovan men ändå drivs av hoppet om att din idealkropp ska föra med sig lyckan i ditt liv så behöver du börja med följande: Kom underfund med vad ditt missnöje egentligen bottnar i. Är det verkligen din fysik som är problemet, eller ska glädjen från din nya fysik främst funka som ett plåster på ett sår som orsakats av något helt annat?

Kom underfund med vad ditt missnöje egentligen bottnar i. Är det verkligen din fysik som är problemet, eller ska glädjen från din nya fysik främst funka som ett plåster på ett sår som orsakats av något helt annat?

Vad är det den förbättrade fysiken ska bära med sig för fördelar? Mer respekt och anseende hos vänner och bekanta? Attraktion av det motsatta (eller det samma) könet? Ska den vara ett bevis på din viljestyrka, målmedvetenhet och dedikation?

Slutligen: Finns det andra, kanske till och med bättre sätt att jobba mot dessa resultat och attribut? Sätt som inte innefattar att du sätter din hälsa på spel?

Sex pelare för ett bättre självvärde

Förutom att enbart flytta din källa av självvärde från andras bedömning av dina fysiska attribut till något djupt inom dig så vill jag även poängtera vikten av att sprida ut den på flera pelare. Först och främst blir självvärde som är byggd inifrån stabilare och inte lika sårbart för andras tyckande. Är självvärdet dessutom fördelad över flera områden så blir den ännu stabilare. Tänk dig en gammaldags kökspall med tre ben. Sågar du bort ett så kommer den välta direkt. Skulle du istället haft sex ben samma pall så skulle du mer eller mindre kunna byta ut ett ben ifall det var trasigt och samtidigt kunna sitta på den. Därför vill jag ge några förslag på hur du kan bygga bra och stabila pelare. Man skulle säkert kunna skriva individuella artiklar för varje pelare samt komma på många fler, men det här är bra början. Jag går från rakt och koncist till flummigt och brett:

Starka sociala band
Lägg undan mobilen och engagera dig i djupa samtal med dina nära vänner. Låt de få lära känna dina djupaste rädslor och ambitioner, och ta dig tiden att lära känna deras. Riktiga vänner, som uppskattar dig för den du är, som lyfter fram dina styrkor, som aldrig skulle få för sig att trycka ner dig för nöje eller egen vinning men som inte skyggar tillbaka att tala om för dig ifall du börjar tappa bort dig själv, de som vågar hålla upp en fördomsfri spegel mot dig är de vill ha runt omkring dig.

Bli fysiskt stark
Det är inte ovanligt att jag får klienter som kommer till mig med en viss idealfysik som sedan allt eftersom de blir starkare i grundlyften blir allt mer oväsentlig. Självförtroendet som skulle komma med den nya fysiken kom med den fysiska styrkan istället. Komplexa lyft för dessutom med sig en ”mastery”-aspekt i att man hela tiden kan förbättra sitt utförande, vilket leder in till nästa punkt:

Samla expertis eller färdigheter
Att samla kunskap inom ett område eller öva upp en färdighet stärker vårt självförtroende och självvärde. Det är kul att vara duktig på saker och desto fler saker vi klarar av att bemästra eller desto mer vi bemästrar dem, desto mer blir vi övertygade om vår förmåga att kunna bemästra andra utmaningar.

Hjälp andra
Det var uppoffringen för andra som var vad som hjälpte Anna ut ur hennes svacka. Men det behöver på långa vägar inte vara så extremt att visa sig i mindre smickrande poser i underkläder som behövs för det här. Det räcker att stanna kvar några sekunder extra i dörren för någon som skyndar sig mot hissen eller bussen, eller att ta med någon extra kopp kaffe till kontoret, eller att bara ge kassörskan i din matvarubutik ett riktigt varmt och genuint leende när ni hälsar. Du kommer bli förvånad över hur mycket det berikar din egen vardag ifall du strävar mot att försöka förgylla andras. Bevisa för ditt undermedvetna att du är den goda och omtänksamma individen som du anser dig själv att vara.

Självmedvetande – Meditation
Ta reda på vem du är! Folk har ofta en stark tendens till att projicera sina fördomar på andra för att göra världen mer begriplig för dem. Då är det lätt hänt att man blir beskylld för att stå för det ena och andra. Därför blir det desto viktigare att ha en klar bild för du är och framförallt vem du INTE är. Emelie Hollsten skrev en väldigt bra text om det här ganska nyligen. Hon om någon verkar ju dra till sig folk som medvetet verkar vilja missförstå andra och sedan försöka hacka ner på dem för att känna få känna sig bättre. Kolla gärna även in JP Sears klipp på det här ämnet också. Du känner säkert igenom honom från alla de sarkastiska klippen han brukar lägga upp. Här kan du först kolla på det sarkastiska om ”How to make everything about you” och därifrån följa länken till det seriösa ”How to having a REAL sense of self”. Väl värt att skriva upp sig på!

Hitta en djupare mening med din tillvaro
Hitta ditt ”Varför”. Sätt en plan för hur du ska förverkliga det på bästa sätt och ta reda på vad som håller dig tillbaka. Här gäller det även att inte skygga tillbaka från att lämna tryggheten i din tillvaro till förmån för en oviss resa mot den destination du innerst inne känner dig mer ämnad för.

Det var allt! Tack för att du tog dig igenom ännu en novell av mig! Kom gärna med feedback på min instagram eller i min facebook-grupp.


Detta är den tredje och avslutande delen i artikelserien om självbild och självvärde. De tidigare delarna hittar du här:
Du är mer än din fysik – del 1
Du är mer än din fysik – del 2


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Kallvattenbad och träningsvärk – hur man använder det

Kallvattenbad för att försöka påverka återhämtningen vid träning har varit en grej ganska länge nu. Jacob Gudiol reder här ut vad den senaste forskningen säger.

Jacob Gudiol

12 jan. 2023

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Smör eller margarin – vad är det bästa valet?

Påhejad av följarskaran försöker här Jacob Gudiol sortera i detta komplexa och ofta kontroversiella ämne. Slutsatsen? Smör verkar aldrig bättre.

Jacob Gudiol

1 nov. 2022